Facebook-grupper är fantastiska

Varför Facebooks grupper är fantastiska

När folk pratar om Facebook så menar de oftast främst vad de postar på sin egen profil, vad deras vänner postar eller vad en sida postar. Känner du igen dig i detta? Facebooks grupper får inte alls lika mycket uppmärksamhet (vilket ser ut att vara på gång att förändras då fler verkar upptäcka grupp-funktionen). Det är lite orättvist mot en fantastisk funktion.

Vad kan man använda en grupp till?

Det kan finnas många olika syften med grupper. Till exempel:

  • Ska du ut och resa med en grupp vänner? Då kan Facebooks grupper vara ett bra verktyg som hjälper er i er planering. Detta har jag och mina vänner många gånger använt Facebooks gruppfunktion till.
  • Som en kanal där vänner, familj eller släkt kan mötas och diskutera saker för sig själva, utan att behöva använda chatten/meddelanden (som snabbt blir röriga när man är många) eller öppna statusuppdateringar.
  • Som ett diskussionsforum – det finns idag mängder med grupper för folk som är intresserade av specifika områden. Här kan man diskutera dessa intressen, utbyta erfarenheter och länkar.
  • Som en ”demokratisk informationskanal”. Jag hjälper idag en organisation med deras Facebook-grupp. I detta fall var det mer lämpligt och passande att ha det som en grupp, än som en sida. Information postas där till en grupp som är intresserade (och har anknytning sen tidigare), dessutom så hjälper personer som är med i denna grupp till med att tipsa varandra om olika saker. Detta har skapat ett bra engagemang i kanalen, där folk ofta snabbt får svar från andra och bra diskussioner lätt uppkommer. Att använda sig av grupper för företag och organisationer är dock något som inte nödvändigtvis passar alla.
  • Som en kanal för att dela tips. Idag finns det ett antal grupper som inte handlar så mycket om diskussioner, utan mer om att dela tips. Till exempel till om en spännande blogg.
  • För utbildning – Under mina sista år på universitet hade vi (startat av någon i min klass, för klassen) en Facebook-grupp er där vi hjälptes åt att dela information. Detta var en praktisk kanal att fråga om hjälp och information.
  • Internt i företag. Detta är inget jag själv använt Facebooks grupper till, men jag kan se hur grupperna kan underlätta i mindre företag. Samtidigt bör man här tänka kring vad man postar, det är viktigt att tänka kring säkerheten. Jag skulle till exempel kunna tro att det är lätt hänt att personer som är mindre vana vid Facebook råkar posta på fel plats (vi har väl alla sett dem som råkat posta privata meddelanden i sin egen feed eller på någon annans profil?).

Detta är bara ett urval av saker som man skulle kunna använda Facebooks grupper till. Med lite fantasi blir grupperna fantastiska verktyg och en av Facebooks bästa funktioner. Hur du några ytterligare tips eller idéer på hur man kan använda Facebooks grupper?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>