Vad är Taizé?

Vad är Taizé?

Just nu befinner jag mig på väg hem efter att ha spenderat en vecka i Taizé, i Bourgogne, på den franska landsbygden. Kortfattat är Taizé en kommunitet (ungefär kloster) där bröder (ungefär munkar), både katoliker och protestanter, från över 25 olika länder lever tillsammans. Dessa bröder tar varje år emot tiotusentalts besökare från hela världen i den lilla byn Taizé samt på deras Europeiska nyårsmöte (även där tiotusentals deltagare), mindre europeiska möten (tusentals besökare) och internationella möten (även där tusentals besökare).

Jag tänkte kortfattat berätta lite mer om Taizé och ge er lite länkar för att läsa vidare själva. Men först tänkte jag att vi börjar med en video Taizé gjorde för några år sedan, för att förklara lite om vad Taizé är.

Historia

Historien om Taizé har sin grund i Broder Roger som när han var 25 år, 1940, lämnade Schweiz för att flytta till Frankrike, där han hamnade i den lilla byn Taizé. Broder Roger köpte ett hus i denna by som inte låg långt från gränsen mellan den ockuperade och fria delen av Frankrike. Till sitt hem började han därför, med hjälp av sin syster Geneviève ta emot flyktingar, bland annat judiska flyktingar. Här levde de enkelt, kristna, judar och ateister tillsammans. Hösten 1942 blev de upptäckta och fick snabbt lämna Taizé . Han kom då att bo i Genéve till slutet av kriget. I Genéve levde han då tillsammans med några andra män fram tills de 1944 kunde resa till Taizé. När det var tillbaka i Taizé så tog de bland annat emot föräldralösa barn (med hjälp av Broder Rogers syster Geneviève) och tyska krigsfångar.

Under de kommande åren anslöt sig fler unga män som ville bli bröder och påsken 1949 bestämde sig sju av dessa män sig på ett högtidligt sätt att de skulle leva tillsammans, resten av livet, i celibat, gemenskapsliv och enkel livsföring.

Idag består kommuniteten i Taizé av ett hundratal bröder från den katolska och de olika protestantiska kyrkorna. Bröderna får alla sina pengar genom arbete (vad de framför allt är kända för är musik, sitt krukmakeri och sitt kors, i form av en duva) och de tar inte emot gåvor eller arv. Skulle de få ett arv så skänker de dessa pengar till fattiga människor. Arbete med fattiga människor är även något bröderna brinner mycket för, de har därför små grupper av bröder som lever bland några av de fattigaste i världen, i Asien, Afrika och Latinamerika.

Sedan 2005 leds Taizé Bröderna av Broder Alois. Grundaren Broder Roger lever tyvärr inte längre, han blev mördad, av en psykiskt sjuk kvinna, i Taizés kyrka under kvällsbönen den 16 augusti 2005, då han var 90 år.

Vad Taizé är för mig

För mig är Taizé en plats där jag kan:

  • Vila ut – även om det är mycket människor där så finns det något där som ger en otrolig energi och vila. En av dessa saker är nog den regelbundna tystnaden på upp till tio minuter, tre gånger om dagen, då man sitter och inte gör något? Även de meditativa och upprepande sångerna har säkert sin del i detta.
  • En plats att träffa nya människor från hela världen.
  • En plats för eftertanke – här får jag tid att samla mina tankar i lugn och ro.
  • En plats att träffa många gamla vänner, jag har själv varit i Taizé många gånger och bott här under längre tider (vilket jag berättar mer om nedan). Detta gör att jag alltid träffar gamla vänner när jag är i Taizé.
  • Det är dessutom en väldigt rolig plats att vara på, där det alltid händer något och människor är väldigt öppna och vänliga.

Jag i Taizé

IMGP5112

Jag har tre gånger levt under längre tid i Taizé som en av deras volontärer. Detta innebär bland annat att man hjälper dem att ta emot och koordinera alla de tusentals besökare, som de varje månad har i Taizé. Dessutom lever man, som bröderna, i enkelhet med andra volontärer, från hela världen (och för er som undrar, ja, det finns både kvinnliga och manliga volontärer). Jag har dessutom varit i Taizé som besökare och då stannat i en vecka åt gången, många gånger, samt deltagit i tre av deras stora Europeiska möten (Bryssel, Rom och Strasbourg).

Hemma i Sverige tar jag hand om Taizés svenska Facebook-grupp, koordinerar översättningen av deras nyhetsbrev, som utkommer en gång i månaden, samt så besöker jag ibland grupper som ska åka till Taizé och berättar för dem om vad Taizé är.

Läs mer om Taizé

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>