Vad är sociala medier?

Vad är sociala medier, egentligen?

Vad är egentligen sociala medier? Var drar man gränsen? Detta är något som blir svårare och svårare att avgöra. Många nyhetssajter har idag kommentarsfunktioner och det går att gilla och rekommendera nyheter. Men är de sociala medier för det? Jag skulle säga att de antagligen inte är det. Samtidigt är jag säker på att det finns dem som inte håller med mig.

Att frågan inte är enkel märks väl på Wikipedia som ger tre förslag på definitioner. De tre förslag Wikipedia ger är:

[...] betecknar webbplatser och mobila appar med vars hjälp människor kan interagera i mänskliga sociala nätverk och, i motsats till traditionella medier, bidra med användargenererat innehåll. [...]

En annan definition är ”Sociala medier är demokratisering av innehåll och förståelse för den roll människor spelar i arbetet med att inte bara läsa och sprida information, utan också hur de delar och skapar innehåll för andra att delta i.”

En tredje spridd definition är ”Sociala medier definieras av de miljontals samtal som sker på webben varje dag, samt konsten för hur de förs.”

I min jakt på ett ”svar” kollar jag på NE.se som bland annat beskriver det så här:

sociala medier, samlingsnamn på kommunikationskanaler som tillåter användare att kommunicera direkt med varandra genom exempelvis text, bild eller ljud. Sociala medier kan skiljas från massmedier genom att de bygger på ett innehåll som produceras av dem som använder dem.

Vi har i alla fall fått lite förklaringar på vad sociala medier är nu. Men om vi kollar på vad dessa källor anser kan räknas som sociala medier då?

Wikipedia ger ”Internetforum, sociala nätverkstjänster, bloggar, vloggar, wikier, poddradio och artikelkommentarer” som exempel. NE.se ger ”bloggar, Internetforum, wikier, webbplatser för videoklipp, chattprogram, IP-telefoni och webbaserade fotodagböcker” som exempel på sociala medier. I mitt examensarbete hade vi ett avsnitt där vi delade upp sociala medier i följande grupper collaborative projects (till exempel wikier och sajter för att dela länkar), blogs, content communities (till exempel YouTube och Flickr), social networking sites (till exempel Facebook), virtual worlds (uppdelat i virtual game worlds som World of Warcraft och virtual social worlds som Second Life). Sannolikt räcker inget av detta för att definiera vad sociala medier är. Det enda man egentligen kan komma fram till är att sociala medier är ett begrepp som kan täcka mycket på nätet och att det är svårt att dra en linje för vad som är och vad som inte är sociala medier. Vad man däremot kan säga är att det krävs att det finns någon form av interaktion för att det ska räknas som sociala medier.

Vad tycker du? Vad är sociala medier enligt dig? Tycker du till exempel att nyhetssajter som DN och Expressen är sociala medier? Vad krävs för att något ska räkas som sociala medier? Dela gärna med dig av dina tankar och åsikter i kommentarsfältet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>