Sju månader med Mac

Sju månader med Mac

Många pratar om hur fantastik Macen är och Apple är lite av en religion för många människor. Jag har alltid haft lite svårt att förstå varför folk kan tycka att ett system som låser in dig och begränsar vad du får göra kan vara fantastiskt. Jag gillar att jag kan göra många egna inställningar, om jag vill, och ändra på saker som stör mig. Därför använder jag privat PC och Android som operativsystem för telefoner och datorer. Sedan snart ett sju månader använder jag dock en Macbook Pro i jobbet och jag tänkte nu dela med mig av lite tankar kring att gå över till Mac.

När det beslutats att vi skulle använda Mac så bestämde jag mig för att jag verkligen skulle ge Macen en chans och se till att lära mig den. Jag la därför undan mina privata datorer en period och använde bara Macen, för att verkligen lära mig att hantera den och alla dess funktioner. Jag skulle idag vilja säga att, bland annat tack vare det, jag nu är van vid att hantera Macen och dess funktioner (i alla fall tillräckligt van att flera kollegor på jobbet ber mig om hjälp med deras datorer). Trotts detta så kan jag inte påstå att jag trivs med att använda den. Visst, den har sina fördelar, saker som jag gillar är till exempel att den öppnar de fönster jag hade öppna när jag startar om den och att den kan ändra filnamn även när filen är öppen. Men, jag känner mig begränsad och inte särskilt bekväm när jag använder den. Exakt varför är svårt att förklara, jag trivs helt enkelt bättre med Windows än jag gör med Macen. Bland annat så tycker jag ofta att den inte gör vad jag vill och jag stör mig på att funktioner som inte finns inte heller går att lösa lika enkelt. Till en PC finns det ofta en lösning tycker jag, något det inte alltid gör på en Mac. Att Apple dessutom valt att ha sin egen lösning på skrivbordet samt speciallösningar på kontakter är inget som jag gillar. Det gör det bara krångligt.

Här är frågan, vågar jag fråga vad du tycker utan att riskera att starta ett Apple VS PC krig i kommentarerna? Men jag är nyfiken, du som på samma sätt som jag använt PC och sen helt eller delvis bytt till Mac, vad tycker du? Varför tycker du Macen är bättre eller varför tycker du inte att den är det?

3 reaktion på “Sju månader med Mac

 1. johanni

  Hej! Jag är en inbiten PC-människa, jag har alltid använt PC så länge jag har haft en dator. Jag kommer ihåg att jag hade samma inställning som du, jag har fört den diskussionen på en tidigare arbetsplats med några mac-entusiaster. De bara skrattade åt mig, och menade att jag inte visste vad jag talade om. För några år sedan beslöt jag att ge mac en chans, och köpte en macbook pro 15″ (2010 års modell). Jag har inte ångrat mig. Visst är det ett slutet system, och visst finns det saker som är krångligare. Men för mig överväger fördelarna nackdelarna. Och vilka är de? För mig betyder användarvänligheten mycket, liksom känslan när jag använder maskinen. Tangentbordet är viktigt, liksom skärmen. I tekniska jämförelser ser man ofta att prestandan är likvärdig, med vissa variationer. Men det är på pappret. Det jag gör med datorn fungerar väldigt smidigt på en mac. Jag kan ägna mycket mera tid än förr på innehåll versus installationer, uppdateringar, inställningar osv.
  Det är en mycket subjektiv uppfattning. Andra trivs mer i pc-miljön. Jag tror det beror på vad du använder datorn till, vilken typ av människa du är, vad du tycker är snyggt, viktigt osv. Det finns både en och två saker som irriterar mig djupt med mac, men detsamma gäller för PC. Av alla datorer jag har haft under åren är min nuvarande utan jämförelse den bästa. Jag har inte ens känt något behov att byta upp mig (något som alltid hände mig på pc-sidan inom 3 år).
  Att det blir såna våldsamma krig kanske delvis beror på att skillnaderna är små och oftast personliga. Det blir en fråga om tycke och smak.
  Eller vad tror du?

  Svara
  1. Gabriel Inläggsförfattare

   Hej! Tack för din kommentar, det är intressant att se hur du tänker. Kanske kan det vara som du säger att skillnaderna egentligen inte är så stora och det beror mycket på hur man trivs med att använda en dator. För min del tycker jag som sagt inte att macen är särskilt användarvänlig, men som sagt, det är en smaksak.

   Sen kan jag ibland undra om det inte kan vara så att en del personer säger att de tycker att macen är mer användarvänlig bara för att det är lite ”mode” i att tycka det just nu. Inte så att de påstår något som de inte tycker då, utan att de omedvetet bestämt sig för att tycka att macen är med användarvänlig. Förstår du hur jag menar? Vad tror du om det?

   Svara
 2. Pingback: Halvvägs genom #Blogg100 | Gabriel Modéus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>