En vecka med #Blogg100

En vecka med #Blogg100 – lite reflektioner

Det har nu gått en vecka sedan #Blogg100 startade och detta blir mitt åttonde inlägg. Hittills har jag lyckats med att publicera ett inlägg om dagen. Trotts att det har fungerat så här långt och jag har haft möjlighet att skapa inlägg som ligger färdiga för att kunna publiceras vid behov, så är det fortfarande en lång väg kvar. Efter detta inlägg är det 92 inlägg/dagar kvar, bara 8% av dagarna är avklarade.

Att hitta ett ämne för en ny blogg

Detta blev, som jag tidigare har skrivit, något som jag spontant gav mig in i. Jag hade egentligen inte planerat att vara med på #Blogg100 i år heller, men sen när jag såg folk skriva om det i lördags förra veckan så fick jag ett sug efter att utmana mig själv och vara med. Sagt och gjort så gav jag mig in i det utan att tänka igenom det allt för mycket.

En blogg bör ha ett ämne eller i alla fall någon form av fokus. Detta är något jag under veckan har funderat en hel del kring, vad vill jag egentligen att bloggen ska handla om? Att skriva en dagboksblogg är inget för mig, jag är helt enkelt inte intresserad av det. Vad jag däremot tycker är intressant är digital media, marknadsföring och digital marknadsföring. Min tanke är därför att fokus för denna blogg ska hamna där, vilket inte betyder att jag kommer hinna eller klara att ge er ett inlägg inom något av dessa områden varje dag. Vissa dagar får ni klara er med ett länktips, YouTube-klipp eller liknande, men jag hoppas att jag i alla fall ska lyckas posta något!

Att hinna med bloggandet

För att jag ska hinna med att producera ett blogginlägg per dag, fram till juni, utan att det bara blir en massa YouTube-klipp och länktips så behöver jag hitta någon form av rutin för detta. Det handlar självklart också om att inte tillåta bloggen att helt äta upp en själv. Hur jag ska lägga upp detta har jag ännu inte kommit fram till, men jag han under förra helgen förbereda ett gäng inlägg, som jag kan använda mig av när jag inte hinner blogga. Men utan rutin så kommer dessa backupinlägg snabbt att ta slut och då kommer jag förr eller senare att misslyckas med utmaningen. Så min fråga till dig som läsare, om du själv bloggar, hur lägger du upp ditt bloggande för att hinna med? Hur tänker du kring att hitta bra ämnen? Har du själv valt något specifikt fokus?

Att hitta och fånga ämnena och idéerna

Detta med hur man ska komma på idéer för hundra bloggposter är inte helt enkelt och att komma på inlägg är en viktig komponent i det många beskriver som bloggstress. Hur man ska lägga upp detta är inte enkelt och jag vet att jag själv inte har ett bra svar. Vad jag gör är att så fort jag kommer på en idé så går jag in på sajten och skapar ett snabbt utkast. Många av utkasten består endast av en rubrik, en del består av en kort text som jag skrivit när jag fick idén och en del består av en punktlista kring vad jag då tänkte att jag ville ta upp.

Hur gör du för att fånga dina idéer samt komma upp med tillräckligt många inlägg för att skriva 100 bloggposter?

Vad har jag skrivit om under denna veckan?

Jag har som sagt ändå hunnit med sju bloggposter under den gångna veckan. Som en avslutning tänkte jag nu sammanfatta dem för dig, om du har missat dem.

Lördag 1 mars: Jag startade upp bloggen genom att berätta att jag är med i #Blogg100 och tankar kring detta.
Söndag 2 mars: Eftersom detta är en ny blogg tänkte jag att mitt andra inlägg skulle få bli en presentation av vem jag är.
Måndag 3 mars: Denna dagen skrev jag tankar jag har om vad som är bäst att börja kolla på när man kollar på grundläggande statistik i Google Analytics.
Tisdag 4 mars: I tisdags han jag inte skriva något, istället blev det ett tips om en rolig YouTube-video.
Onsdag 5 mars: Hur styr du vem som kan kommentera dina offentliga Facebook-poster?
Torsdag 6 mars: Veckan innan sändes avsnittet av Kanal 5:s En clown till kaffet som är inspelat i slottet (Wenngarns slott) på min arbetsplats. Så nu passade jag på att tipsa om programmet på Kanal 5 play. Här hittar du inlägget.
Fredag 7 mars: Eftersom det är fredag (och jag själv skulle se på genrepet av Melodifestivalen i jobbets loge) så blev det ett tips om en riktigt bra TV-serie som många har missat.

6 reaktion på “En vecka med #Blogg100 – lite reflektioner

 1. Marie-Louise Nilsson

  Hej jag har en blogg med inriktning på högkänslighet, så där är väl min röda tråd. Högkänslig personlighet pratas det ofta om i negativ bemärkelse då vi måste ta hand om oss själv lite extra, men jag vill lyfta det positiva med att vara just högkänslig. Motivet till bloggen alltså. Det andra är att jag har bloggat i flera år genom min resa som utbränd lärare. Jag har vid olika tidpunkter funderat över varför jag bloggar och det är det som bär mig. Min egentliga mening till bloggandet är ren personlighetsutveckling, att sätta ord på min resa och bli medveten om framsteg och bakslag. Om det kan hjälp någon på köpet är jag den första att bli glad. Så jag har inte funderat över om jag kommer klara av att blogga varje dag eller inte. För det gör jag ändå oavsett jag är med i utmaningen eller inte. Vad vill jag säga med det här då? Jo, att fundera över varför du bloggar är nog en väg att gå. Är man klar med det, så går nog mycket av sig själv.

  Svara
  1. Gabriel Inläggsförfattare

   Hej Marie-Louise!
   Tack för din kommentar och dina tankar. Det ligger nog mycket i det du säger att en viktig sak är att fundera varför man bloggar. Jag har tänkt en del på det och tror mig ha en bild av varför jag vill blogga, dels för att jag tycker om att skriva och dels är det för att jag vill dela med mig av mina tankar och min kunskap. Samtidigt kommer jag inte från att jag ser tidsaspekten som ett problem, jag är inte säker på att jag kommer att hinna med att blogga varje dag. Framför allt inte om jag ska kunna ha den kvalité jag önskar.

   Svara
 2. Camilla

  Varför blogga? För att det är roligt. Nu har jag ett hyggligt fokuserat ämne att blogga om, men känner jag mig själv rätt kommer jag tänja på gränserna där också. En fråga om definitioner. Blogg100 … men det är ju kul att ha ett litet projekt.

  Jag skriver ner idéer när jag kommer på något, sen tar det inte så lång tid, en kvart kanske, att skriva klart.

  Svara
  1. Gabriel Inläggsförfattare

   Jag håller med. Det är kul att få uttrycka sig i skrift och att få skriva av sig.

   Härligt att kunna få ihop något bra så snabbt. Jag hoppas på att jag, när jag har vanan och rutinen, också kan få ihop ett bra inlägg så snabbt. Nu tar det ofta runt en timme för mig att skriva ett ordentligt inlägg. Jag skriver, ändrar, korrekturläser, ändrar och sen är det oftast färdigt att publicera.

   Svara
 3. Pingback: Tack för att du läser, kommenterar och delar! | Gabriel Modéus

 4. Pingback: Veckan som gått… | Gabriel Modéus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>