När delar du?

Blogga när du vill – men tänk på när du ska dela inlägget!

Det dyker regelbundet upp information och tips på nätet om när du ska publicera blogginlägg och nyheter. En del säger att du ska göra det på morgonen andra säger vid andra tider. Någon säger att du med hjälp av ditt statistikverktyg ska kolla på när du har som mest besökare och publicera det då.

Vad gäller att tänka på när folk som mest besöker bloggar tror jag är fel väg att gå. En anledning till detta är att så många andra redan tänker på det, vilket gör att det kommer ut många inlägg då. Dessutom, vill du inte att dina besökare ska mötas av ett inlägg när de kommer? Det ska väl inte komma ut när de kommer? Då är det bättre att posta det tidigare, så att det finns där och väntar på dem. För hur många bryr sig om att inlägget precis publicerades?

Något jag tror kan vara värt att tänka till kring är hur du sprider inlägget. Delar du det i sociala medier? Då kan det vara värt att fundera kring när du ska dela det. Ska du dela det när många passar på att kolla sociala medier? I så fall, när är det? Jag skulle gissa på att det varierar beroende på din målgrupp. Jag kan ta mig själv som exempel, jag kollar väldigt sällan under arbetsdagen. Det händer att jag tittar på Facebook, Twitter eller Instagram när jag äter lunch, men det är sällan. Vill man nå mig så är bästa tillfället när jag är på väg till jobbet, innan klockan 8, när jag är på väg hem, någon gång efter 17, eller någon gång under senare delen av kvällen. Jag tror att detta är en beskrivning som stämmer in på många, samtidigt tror jag att det finns många som kollar vid andra tider, beroende på ålder, sysselsättning med mera.

När du har funderat på när din målgrupp är aktiv, tycker jag även att du ska fundera på om det verkligen är tiden då du ska dela. För frågan är, ska man satsa på att dela när många andra också postar och då riskera att drunkna i mängden? Eller ska man kanske satsa på att dela under någon av de tider då inte lika många är aktiva?

Att posta under mindre aktiva tider kan vara en bra idé av flera anledningar. En är att sannolikheten ökar att du når dem som faktiskt är aktiva då och inte bara drunknar i mängden. Om du då, till exempel på Facebook, når folk som börjar dela vidare och gilla så kommer Facebook att lyfta fram det som ett intressant inlägg för dem som kommer in senare. Det gör i sin tur att sannolikheten att du når dessa personer också ökar. Samma sak gäller också till viss del på Twitter, om folk börjar retweeta ditt inlägg.

Jag har märkt att jag fått minst lika mycket besökare som jag brukar få, när jag släppt inlägg strax innan klockan tolv på natten. Anledningen till det är sannolikt att det är mindre som postas då, vilket gör att det man postar då får mer uppmärksamhet.

En sak som är säker är att det inte finns ett bra svar på när det egentligen är bäst att blogga. Jag tror därför att du ska tänka mindre på det och lägga mer fokus på när du ska dela inläggen. Det är helt enkelt viktigare med marknadsföringen av ett inlägg än när det släpps.

Vad tror du? Finns det någon tid du tror är bättre att blogga på än en annan? Finns det någon tid man direkt bör undvika att posta sina inlägg på? Lämna gärna dina tankar i kommentarerna.

4 reaktion på “Blogga när du vill – men tänk på när du ska dela inlägget!

 1. Ann Holmberg

  Hej! Jag brukar posta vid 11-tiden. Delar på G+ och Facebook, samt Twitter samtidigt. De flesta som följer mig kollar min fb-vägg. #blogg100 har förstås gjort att läsarna blivit fler, så när utmaningen är över räknar jag med att jag får färre besök.
  På helgerna sjunker ofta antalet besökare, men jag vet inte om det beror på att folk använder sociala medier i mindre utsträckning, eller om det är för att jag postar senare.

  Svara
  1. Gabriel Inläggsförfattare

   Hej! Har du testat om det gör någon skillnad om du postar vid en annan tid? Vad det låter som är att du har hittat en bra tid för dig att dela inlägg. Med andra ord är det nog inte själva publiceringstiden för inlägget som spelar roll här, utan att du väljer att dela vid den tiden. Brukar folk komma in direkt eller dröjer det till lunch innan folk börjar titta in?

   Svara
 2. Elia Mörling

  Jag håller helt med dig. En annan sak man kan fundera på är hur många gånger du ska dela det. På vissa ställen är det helt OK att dela ofta. Till exempel delar jag varje inlägg minst 2 gånger på Twitter, vid 2 olika tillfällen.

  Svara
  1. Gabriel Inläggsförfattare

   Absolut, på vissa platser kan man dela oftare, så som Twitter. Däremot inte på till exempel Facebook skulle jag vilja påstå. Själv brukar jag dock nästan aldrig dela mer än en gång.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>