månadsarkiv: mars 2014

Komma igång med Twitter

Hur kommer jag igång med Twitter?

Har du någon gång funderat på att skaffa Twitter, men känt att du inte känner så många som är aktiva där? Dessutom vad ska du göra där? Kanske har du testat men det har känts som att du står och skriker i ett tomrum? Idag tänkte jag tipsa om hur jag själv kom igång med att använda Twitter.

Jag skaffade mitt konto för länge sen, men kände just att det är ingen som ser eller läser vad jag skriver så jag tröttnade och kom aldrig riktigt igång. Samtidigt var jag nyfiken på Twitter och pratade en hel del om Twitter med vänner som är aktiva. Tillslut bestämde jag mig för att ge Twitter en ny chans. Jag bestämde mig för att jag skulle vara aktiv på Twitter under en tid för att se om det var mer intressant sen (för er som gillar att läsa sista sidan tidigt så kan jag säga att det blev mer intressant).

Hur kan man gå tillväga?

 • Jag började följa folk jag tyckte var intressanta, dem de följde och dem Twitter sen rekommenderade mig att följa, baserat på vilka jag följde.
 • När jag väl följde folk började jag kommentera, retweeta och favorisera på vad de skrev. Folk gillar att andra kommenterar och uppmärksammar det de skriver – precis som du gillar att folk ger dig respons på det du skriver.
 • Att sen bidra med innehåll kan vara nästa steg. Bloggar du själv? Dela det! Läser du intressanta saker på nätet? Dela dem! Vet du dessutom vem som skrivit det och finns den personen på Twitter? I så fall kan det vara en idé att tagga personen, för samma sak gäller här, folk gillar att få kommentarer på vad de skriver eller postar.
 • Att dessutom hitta hashtaggar som du själv tycker är intressanta att följa kan vara en bra idé. Posta egna saker under dem och framför allt, kommentera det andra postar.

Sammanfattningsvis så är det ganska enkelt att komma igång med och vara aktiv på Twitter. Nyckeln är att kommunicera med andra och att ge dem uppmärksamhet. Detta är vad Twitter bygger på och handlar om. När du är igång kommer du läsa mycket intressant och roligt samt lära dig en hel del. Att du dessutom skaffar många nya intressanta kontakter är väl ingen dum bonus?

Men glöm inte, ge det tid. För de majoriteten (alla?) går det inte på en natt att skapa ett Twitter-konto som är roligt att använda och som känns givande. Det kräver att du vill och ger det tid.

Är du redan aktiv på Twitter? Vad tycker du? Har jag rätt eller fel? Har du några ytterligare tips som du skulle vilja dela med dig av? Lämna gärna en kommentar!

sammanfattning V13

Veckan som gått…

Veckan som gått har varit den då jag har haft minst tid att blogga, hittills, och förra helgen han jag inte heller förbereda några inlägg. Därför har veckans inlägg inte riktigt hållit den nivå som jag önskar och har som mål. Samtidigt, när man bloggar som hobby och ”ska” posta ett inlägg om dagen så blir det ibland svårt. Detta var vad jag reflekterade över i början, om jag skulle klara att blogga dagligen.

Det viktiga är ändå att imorgon är det en ny vecka. En ny vecka innebär som alltid nya tag och förhoppningsvis hinner jag leverera bättre inlägg till er den kommande veckan.

Vad har jag skrivit om den senaste veckan?

Måndagens inlägg blev ett tips om Språkrådets språkhjälp där du kostnadsfritt kan få hjälp med saker du inte känner dig säker på hur man ska skriva på svenska.

I tisdags tipsade jag om en YouTube-kanal där man får lära sig något nytt, i korta faktaspäckade videor, som är gjorda på ett trevligt sätt. Detta är helt klart en kanal värd att besöka.

Hur du får möjlighet att se hur din webbsajt ser ut i en mängd olika webbläsare och några olika operativsystem tipsade jag om i onsdagens inlägg.

Torsdagens inlägg blev en fundering kring de olika orden som används för vad det nu är, hemsida, webbsajt, webbplats, webbsida eller bara sajt? Vad är rätt och vad är skillnaden, tycker du och varför tycker du så?

I fredags blev det ett tips om en YouTube-video där Adobe låter folk photoshopas live i en busskur i Stockholm.

Igår tipsade jag om mitt eget examensarbete ”Social media – Integrate it and perform better” som undersöker om företags resultat i sociala medier blir bättre om de integrerar sociala medier. Förutom att tipsa om det så finns även exempel ur det i bloggposten.

social media integrate it and perform better

Integrera sociala medier och prestera bättre?

Om företag integrerar sociala medier inom sin organisation, lyckas de då bättre med sociala medier? Detta var den övergripande frågan när jag och en vän skrev vårt examensarbete – ”Social media – Integrate it and perform better”.

För examensarbetet så gjorde vi åtta hypoteser kring denna fråga. Sju av dem inriktade sig på olika specifika mål som företag har med sociala medier (ökad varumärkeskännedom, varumärkesengagemang, Word-of-Mouth, försäljning, ge support, information samt produkt- och tjänsteutveckling) och en var mer generell. Den mer generella hypotesen formulerades så här:

There is a relationship between integration of social media and subjective social media performance.

Från vår undersökning kunde vi sedan se att företag som integrerade sociala medier (ett exempel på hur man kan göra det är med stafettkonton) i sin organisation är mer villiga att svara att de tycker att de lyckas i sitt arbete med sociala medier. Samtidigt kunde vi se att det inte var så vanligt att företag kände sig nöjda med hur de presterade i sociala medier. Oftast var de varken nöjda eller missnöjda med sin prestation och de flesta företag lät inte alla vara involverade i deras sociala medier.

Lite intressant är att:

 • När de kom till hur aktiva företag är i sociala medier så var 31% dagligen aktiva på Facebook, 20,1% på Twitter, 10,9% på LinkedIn och 9,4% i andras bloggar.
 • Efter det självklara(?) att marknads- och kommunikationsavdelningen var mest involverade i sociala medier kom försäljningsavdelningen. Därefter var det vanligast att produktionsavdelningen var mest aktiv.
 • I 21,1% av fallen så fick all personal kommunicera i sociala medier som representanter för företaget. I 35,8% av fallen fick inte all personal göra det.
 • 51,3% av företagen svarade att alla avdelningar inte kommunicerade i sociala medier som representanter för företaget. Endast 3,1% svarade att de gör.
 • Det mål som var viktigast för företag när det gäller att vara i sociala medier var varumärkeskännedom.
 • Det mål som var minst viktigt för företag när det gäller att vara i sociala medier var att ge support.
 • Det mål som företag var mest nöjda med hur de uppnådde var att ge support, tätt följt av varumärkeskännedom.

Uppsatsen är fritt tillgänglig för alla er som är intresserade (licensierad under Creative Commons BY-ND 3.0) och du kan ladda ner den här.

Vad som är lite kul kring den är att Lena Leigert (Kreafon) i den senaste upplagan av ”Marknadsföring och kommunikation i sociala medier” använde denna uppsats som en av sina källor. Det är alltid kul när saker man gör kommer till användning, framför allt när det gäller saker man har lagt ner mycket tid på, som ett examensarbete är. Så vill du använda den så gör det gärna. Om du gör det så är jag tacksam om du hör av dig och berättar det, inte för att du måste, utan för att jag tycker att det är roligt att veta.

Photoshop live

Folk photoshopas live på busshållplats

En del av er kan ha sett detta, men när jag satt och gick igenom mina sparade klipp kände jag att jag ville dela med mig av det i alla fall. Det är ett klipp, inspelat i Stockholm, där Adobe inför ett event låter photoshopa folk som väntar på bussen, live. Klippet är värt de två minuter och 24 sekunder det tar, så ta en titt på det här:

Ha en riktigt trevlig fredagskväll!

Vad heter detta?

Hemsida, webbsajt, webbplats, webbsida eller bara sajt?

Kärt barn har många namn brukar man säga. Vilket ord brukar du använda för att beskriva, ja vad är det nu?

Ordet hemsida är något som det känns som mer och mer börjat försvinna. Varför? Är det för att vi influeras mer och mer av engelskan? Samtidigt, i engelskan använder man ordet homepage, ett ord jag tycker mig stöta på oftare än hemsida. Faktum är att de få gånger jag råkar använda mig av ordet hemsida om en sida på nätet så känns det intuitivt fel. Tänker du på hur du använder ordet hemsida?

På Wikipedia kan man läsa att ”ordet hemsida, som ibland används synonymt med webbplats, i synnerhet en personlig webbplats, kan även ha andra betydelser. På grund av detta rekommenderar Svenska datatermgruppen att man undviker ordet till förmån för mer precisa ord”

Vad är egentligen skillnaden mellan en webbsajt och en webbplats eller webbsida? Finns det någon skillnad? Nja, skulle jag nog säga. Rent spontant så känner jag själv att en webbsajt är större än en webbplats och definitivt större än en webbsida. En webbplats kanske enbart innehåller någon sida, en webbsida är bara en sida och en webbsajt innehållet många sidor.

Wikipedia säger att ”En webbplats (även sajt, webbsajt med flera, eng: website) är en sammanhängande samling av texter, dokument, bilder och multimedia som lagras på en webbserver, och som är nåbar över webben” och att en ”Webbsida är en enstaka sida på en webbplats.”

Men sajt då? I mina ögon är det, mer en total benämning av allt. Där det inte är specificerat hur stor sida vi pratar om.

Själv använder jag vanligtvis ordet webbsajt eller bara sajt. Varför kan jag egentligen inte svara på, det känns bara mest naturligt att säga så. Vad tycker du? Jag ser framemot att läsa din kommentar!

Uppdatering: Simon Wall tipsade mig på Twitter om Fritjof Anderssons inlägg om varför du inte ska säga hemsida. Bra och läsvärt!

Testa hur din sajt ser ut

Testa din sida i olika operativsystem och webbläsare

Har du någon gång råkat ut för att du får veta att en av dina webbsajter ser konstig ut hos någon? Inte? Det är mycket möjligt att den kan göra det, bara att du är lyckligt(?) ovetande.

Det finns dock ett sätt att enkelt ta reda på hur din sida ser ut i olika operativsystem och versioner av webbläsare. På sidan Browsershots, som jag själv använt mig av i flera år, så kan man kostnadsfritt få bilder på sin sida från en mängd olika webbläsare, i olika operativsystem. Jag rekommenderar dig att testa detta, du har inget att förlora på det, men mycket att vinna! Tänk om din sida ser konstig ut i en av de stora webbläsarna på ett operativsystem du själv inte brukar använda.

cgp-grey

YouTube-kanal som du inte får missa

YouTube-kanalen C. G. P. Grey är en fantastiskt bra kanal YouTube där personen bakom kanalen i korta klipp förklarar olika saker runt om i världen. Med hjälp av klipp på några minuter så lär man sig snabbt och ofta något nytt.

Till exempel:

Ta gärna en titt på denna kanal och dela gärna med dig av dina favoriter i kommentarerna. Jag vet att jag i alla fall har många spännande klipp kvar att titta på…

Språkrådet

Hur ska man skriva detta?

Har du någon gång haft ett konstigt problem kring hur något ska skrivas? Där många skriver på olika sätt, men du vill veta vad som är korrekt? Hittar du samtidigt inga bra svar på nätet eller i lexikon?

Om frågorna ovan stämmer in på dig så rekommenderar jag dig att besöka Språkrådet som kostnadsfritt hjälper dig att besvara språkfrågor. Jag har själv mailat dem när jag haft behov av att ta reda på saker som måste vara korrekta. De var då snabba på att svara och gav en förklaring på varför det skulle vara på ett specifikt sätt.

Du hittar Språkrådets Språkhjälp här.

sammanfattning V12

Sammanfattning av bloggandet – vecka 12

Ytterligare en vecka har passerat och denna vecka är jag mer nöjd med mitt bloggande än de senaste veckorna. Denna vecka blev det inga tips på YouTube-klipp utan bara text. Det kommer säkert att bli veckor framöver med YouTube-klipp, i alla fall så länge #Blogg100 pågår. Men jag är nöjd varje vecka då jag varje dag kan producera ett ordentligt inlägg per dag.

Vad har jag skrivit om den senaste veckan?

I måndags skrev jag om ett ämne som jag själv tycker är väldigt viktigt (och som jag tycker att alla borde hålla med mig om). Jag skrev om hur du ökar säkerheten på dina konton i bland annat sociala medier genom att använda dig av tvåstegsverifiering. Det är inte ett stort jobb utan går ganska snabbt att göra. Men ökar säkerheten på dina konton rejält. Så vad väntar du på?

Tisdagens inlägg blev en fundering, vad är egentligen sociala medier? Vad krävs för att något ska räknas in i sociala medier? Är nyhetssajter som Expressen eller DN sociala medier? På Wikipedias exempel skulle man kunna tolka dessa sajter som sociala medier. Det visar hur svårt det är att sätta fingret på vad som egentligen är sociala medier.

I onsdags berättade jag om hur jag under ett år utmanade mig själv att inte skriva ut saker (med några undantag). Jag berättar om hur jag tänkte kring det och att man snabbt hittar praktiska lösningar och komplement till papper, som i slutändan underlättar livet istället.

Torsdagens inlägg blev om #ThrowbackThursday. Vad är #ThrowbackThursday och hur kan företag använda sig av #TBT? Inlägget innehåller exempel från SAS och Spotify som gjort snygga lösningar samt lite tankar om hur andra företag kan göra.

I fredags blev det statistik igen. Då tipsade jag om HubSpots sammanställning ”120 awesome marketing stats, charts & graphs”. Denna sammanställning innehåller spännande statistik som visar på vikten för företag att använda sig av digitala medier, att tänka på SEO med mera.

Igår skrev jag lite tankar kring detta med att det ser ut som att Twitter kan vara på gång att börja visa hur många som har sett ditt tweet. Jag är lite tveksam till om denna statistik egentligen kommer att säga så mycket. Dessutom är frågan, kommer Twitter att tjäna på att visa upp detta?

Mest läst denna vecka?

Veckans mest lästa inlägg (i skrivande stund) är Öka säkerheten i sociala medier – använd tvåstegsverifiering! följt av fredagens inlägg Spännande statistik om digital marknadsföring. Att just inlägget om tvåstegsverifiering blev det mest lästa känner jag är bra och viktigt. Vi tjänar alla på att alla får säkrare konton.

Hur många ser en tweet?

Hur många har sett din tweet?

De som annonserar på Twitter (alltså promotar inlägg/användare) kan se hur många som sett det de vill visa upp. Detta är något som är exklusivt för dem som betalar för Twitters promoted accounts/tweets-tjänst. Denna exklusivitet kan dock vara på väg att ändras, som The Verge rapporterade om i natt. Det ser ut som att Twitter håller på att experimentera med att visa hur många som sett ditt tweet, på ett liknande sätt som man kan se hur många som sett ett inlägg i Facebooks grupper.

En som ska ha fått detta är Lydia:


Har du sett rapporter om någon annan som ska ha fått tillgång till denna statistik?

Alla vi som gillar statistik tycker självklart att detta är intressant. Samtidigt kan man fundera över hur Twitter egentligen mäter views. Jag själv bläddrar till exempel ofta igenom listan över de senaste tweeten från dem jag följer. Men även om jag går igenom den så betyder det inte att jag alltid tittar på alla tweets. Men kommer det att räknas som att jag tittat på alla jag har passerat? Vad ger det i så fall för verkligt värde?

Om man bortser från detta (vilket egentligen är lite dumt att göra), så håller jag med the Verge om ”For users with a modest number of followers, tweeting can sometimes feel like shouting into a void. [...] A view count lets you know that even if you’re not receiving retweets or favorites, your posts aren’t going totally unread.” Detta kan hjälpa Twitter att få fler aktiva twittrare, för med hjälp av lite hashtaggar och några följare kan det du skriver ses av många. Samtidigt påpekar The Verge risken för Twitter med att personer som har många följare kanske ändå får lite visningar och därför tappar intresset. Det kan kännas ologiskt att ett konto som har många följare skulle få lite visningar, men om man till exempel följs av många inaktiva konton, spamkonton eller personer som följer många andra, så finns det en risk att mängden visningar kommer att bli låg. Detta kan resultera i att dessa personer tappar intresse, för ingen vill väl egentligen sitta och ”skrika i ett tomt rum”?

Vad tror du, kommer Twitter att tjäna på att visa hur många som sett ett tweet? Vad tänker du om värdet på dessa siffror?